25 dkg füstölt tarja darálva,
25 dkg gomba,
2 szelet kolozsvári szalonna,
2 fej vöröshagyma,
20 dkg reszelt sajt,
35 dkg makaróni vagy spagetti,
2 dkg zsír,
1 dl tejföl,
2 dl paradicsomlé,
ketchup, pirospaprika, mustár,
bors, só, bazsalikom, oregánó
|
Az apró kockára vágott és forró zsíron megpirított szalonnán a szintén apró kockára vágott hagymát megfonnyasztjuk, majd rátesszük a darált sonkát és folyamatosan keverve addig pirítjuk, míg egyenletesen színét nem váltja. Ekkor hozzátesszük a felszeletelt gombát és megsózzuk, megborsozzuk. Ha a gomba félig megpuhult, 1-2 teáskanál pirospaprikát elkeverünk benne, majd felöntjük a paradicsomlével és kislángon, fedő alatt 10-15 percig pároljuk. Kiskanál mustárral és bazsalikommal, oregánóval ízesíthetjük. Gyakran kell keverni, nehogy odakapjon az edényhez. Közben már javában fő a 3-4 cm hosszúságúra tördelt makaróni, és ha már majdnem teljesen kész, leszűrjük, és hozzákeverjük a húsos-gombás masszához. 1 dl ketchupot adunk hozzá, és kislángon tartva, folyamatosan keverjük, míg a tészta fel nem issza a massza levét (ez a lényege, ki ne hagyjuk!). Közben ízlelgetjük, ízesítjük, sózzuk, és arra gondolunk, milyen finom lesz ez a kaja. Reszelt sajttal (trappista, edámi, parmezán) és tejföllel tálaljuk, csemege- vagy savanyú uborkával. Finom, pikáns ízű étel, gyakran szerepel asztalunkon. Eszébe ne jusson senkinek darált hús helyett kész pörköltből csinálni, csak Imre tesz ilyet! Ha csak alaplével (hús nélkül, esetleg a gombát is kihagyva) készítjük el a tésztát, különféle sült vagy rántott húsokhoz adhatjuk köretnek (a húst a tésztára tegyük, ne mellé, és reszelt sajtot a forró húsra és a tésztára is tegyünk, tejföl nem kell); izgalmas, kalandos, finom ételeket állíthatunk így elő.
Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.
JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.
|